Mojca Lešnik, mag. farm.

Kardio3Aktiv vs. OMEGAStrong. Katerega izbrati?

Na tej strani boste našli

Odkar imamo na policah dva izdelka z vsebnostjo omega-3-maščobnih kislin – Kardio3Aktiv in OmegaStrong, se poraja vprašanje.

Katerega od obeh izbrati?

Do konca tega zapisa se boste lažje odločili.

Na kratko

Kardio3Aktiv je je namenjen za podporo vsem, ki jih skrbi zdravje srca in ožilja, imajo povečano tveganje ali izražene težave. OMEGAStrong® pa vsem, ki se zavedajo pomena omega-3 maščobnih kislin, pa jih težko vključijo v svoj jedilnik.

Ni razlike v kakovosti omega-3

Naj takoj razblinimo morebiten pomislek. Razlike v sami kakovosti omega-3 med izdelkoma ni. 

 • Oba imata certifikat z oznako »GMP certified« (pomeni, da so proizvedene po najvišjih standardih). 
 • V obeh izdelkih so omega-3 čiste – brez težkih kovin, dioksina in drugih peticidov.
 • Oba izdelka sta certificirana z oznako »Friend of the sea«. Gre za projekt trajnostnega ribolova in ribogojstva, s ciljem zaščititi oceane za prihodnje generacije.

Glavna razlika je v sestavi

To pomeni v količinskem razmerju med dvema ključnima vrstama omege-3 – EPK (eikozapentaenojska kislina) in DHK (dokozaheksaenojska kislina) ter v dodatkih k omega-3-maščobnim kislinam.

Za lažjo predstavo

 

Kardio3Aktiv

OMEGAStrong®

Nosilec kapsula pastila
  Kardio3Aktiv
Komu priporočamo Za dopolnjevanje prehrane vsem, ki jih skrbi zdravje srca in ožilja ter imajo povečano tveganje ali izražene težave. Vsem, ki se zavedajo pomena omega-3 maščobnih kislin, pa jih težko vključijo v jedilnik.
razmerje med EPK in DHK 7:1  1,4:1
EPK 250 mg v 1 kapsuli 300 mg v 1 kapsuli
DHK 35,7 mg v 1 kapsuli 220 mg v 1 kapsuli
Koencim Q10 Da Ne
Abigenol Da Ne
Vitamina K2 in D3 Da Ne
Vitamini B6, B12 in B9 ali folna kislina Da Ne
Vitamin E6 Da Ne
  Več o izdelku Več o izdelku

Kardio3Aktiv

V Kardio3Aktivu je poudarek na EPK vrsti omega-3-maščobnih kislin, razmerje med EPK in DHK je 7:1.

EPK izkazuje pozitivne učinke na delovanje srca in ožilja, vpliva na nivo maščob (trigliceride) v krvi, povišan krvni tlak in vnetje.

OmegaStrong

V OmegaStrong pa sta EPK in DHK zastopani v približno enakem deležu (razmerje med EPK in DHK je 1,4:1), kar pomeni, da so učinki obeh zastopani enako.

Tukaj se torej izrazijo vsi učinki omega-3-maščobnih kislin - tako za zdravje srca in ožilja (glavna vloga EPK) kot za normalno delovanje možganov ter s tem povezanih kognitivnih funkcij* (glavna vloga DHK).
* Primeri kognitivnih funkcij so: spomin, govor, branje, pisanje, pozornost ipd.

Dodatne sestavine

Kardio3Aktiv

Poleg omega-3-maščobnih kislin (250 mg EPK in 35,7 mg DHK v 1 kapsuli) vsebuje še:

 • Koencim Q10: za celično energijo, predvsem za energijo srčne mišice.
 • Abigenol: zaščitno, antioksidativno delovanje na srce in ožilje.
 • Vitamina K2 in D3: za krepitev sten ožilja (vpliv nalaganja kalcija na steno žil in usmerjanja/nalaganja kalcija v kosti).
 • Vitamini B6, B12 in B9 ali folna kislina: edinstvena kombinacija, pomembna za zniževanje povišane ravni homocisteina v telesu. Homocistein je namreč znan kot velik dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih obolenj.
 • Vitamin B1: prispeva k normalnemu delovanju srca.
 • Vitamin E: za dolgotrajno svežino omega-3-maščobnih kislin.

OmegaStrong

Večja količina omega-3-maščobnih kislin (300 mg EPK in 220 mg DHK v 1 mehki pastili) brez dodatnih sestavin.

Komu priporočamo Kardio3Aktiv?

 • Za podporo in dopolnjevanje prehrane vsem, ki imajo izražene bolezni srca in ožilja oz. povišane srčno-žilne parametre: povišan krvni tlak, povišana vrednost holesterola in trigliceridov v krvi, sladkorna bolezen, srčno popuščanje, periferna žilna bolezen, razni srčno-žilni zapleti (možganska kap, srčni infarkt ipd.), kronična ledvična bolezen,…
  Kombinacija vitaminov B6, B12 in B9 poskrbi za manjšo verjetnost prvega ali ponovnega nastanka srčno-žilnih zapletov.
  Kardio3Aktiv se lahko uporablja poleg že predpisanih zdravil za zdravljenje bolezni srca in ožilja.

 • Za podporo in dopolnjevanje prehrane vsem, ki imajo povečano tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja: prisotnost teh bolezni v družini (starši, stari starši), prekomerno telesno težo, nezdrave prehranjevalne navade (pretežen vnos maščob, sladkorja in soli ter zelo malo ali nič svežega sadja, zelenjave in polnovrednih žit oz. izdelkov iz polnovredne moke), so telesno neaktivnit (priporoča se 30 min gibanja na dan 3-5 krat tedensko), stres, kajenje,…

 • Jih skrbi za zdravje srca in ožilja: Kardio3Aktiv je zelo primerno uporabljati tudi tiste, ki še nimajo izraženih težav s srčno žilnim sistemom, saj njegove sestavine pri zdravih ljudeh podpirajo delovanje srca in ožilja na optimalni ravni.

 • Želijo, da se jim žile in srce ne bi starali hitreje kot oni sami: za mladost in elastičnost srca in ožilja, še posebej po 50. letu starosti. Pred 50. letom pa za zelo aktivne posameznike (rekreativci, tekači,...), ki so zaradi velikih fizičnih naporov vseskozi v stresu.

Komu priporočamo OMEGAStrong®?

 • Vsem, ki zaužijejo premalo omege-3 s hrano: za zadosten vnos omega-3-maščobnih kislin se priporoča uživanje mastnih/modrih morskih rib (skuše, sardele, sardoni, losos, tuna) vsaj 3-krat tedensko.
 • Se zavedajo koristi omege-3 za naše zdravje.
 • Želijo jemati omego-3 za vzdrževanje optimalnih kognitivnih funkcij: k temu v največji meri pripomore DHK, razmerje večine izdelkov z omego-3 za odraslo populacijo pa se nagiba k EPK.
 • Želijo hkrati poskrbeti tako za srce in ožilje kot za možganske funkcije, kožo in vid.
  OmegaStrong je primerna tudi za otroke:
 • Z učnimi težavami: težave s pomnjenjem, težave s pozornostjo in koncentracijo, težave pri branju,…
 • Kot podpora pri ADHD sindromu, avtizmu, hiperaktivnosti, cerebralni paralizi ipd.
 • Kot podpora pri težavah s kožo: suha koža, kožni ekcemi, atopijski dermatitis, koža nagnjena k aknam.
 • S povišano vrednostjo trigliceridov v krvi: parameter se določa na rednih sistematskih pregledih 5-letnikov.
 • Ostalim otrokom pa priporočamo OmegaMulti Junior mehke pastile (link na izdelek).

Koliko na dan?

Priporoča se jemanje 1-2 kapsul Kardio3Aktiva oz. 1-2 mehkih pastil OmegaStrong dnevno med jedjo ali neposredno po jedi. Kapsulo spijte s kozarcem vode, pastilo pa je potrebno prežvečiti.

Preventivno jemanje: 1 kapsula Kardio3Aktiva ali 1 pastila OmegaStrong na dan.

Jemanje ob težavah: 2 kapsuli Kardio3Aktiva ali 2 pastili OmegaStrong na dan. V tem primeru se zaradi boljšega izkoristka sestavin priporoča vzeti 2x dnevno po 1 kapsulo/pastilo naenkrat.

Jemanje OmegaStrong pri otrocih: ker je OmegaStrong primerna za otroke s težavami, je priporočen dnevni odmerek 2 mehki pastili, ki se vzameta ločeno (2x 1 pastila).

Lahko jemljete oba izdelka hkrati?

Na kratko, da.

Jemanje obeh izdelkov, torej Kardio3Aktiva in OmegaStrong hkrati, je priporočljivo pri ljudeh, ki želijo hkrati poskrbeti tako za srce in ožilje kot za svoje možgane oz. kognitivne funkcije, saj so učinki ob sočasnem jemanju boljši.

 • Vsem mlajšim od 50let, ki so pogosto obremenjeni in pod stresom.
 • Starejši od 50 let, ki želijo dolgo ohraniti srce in ožilje v kondiciji.
 • Vsem, ki imajo že izražene težave s srcem ali ožiljem kot podpora prehrani.
 • Vsem, ki želijo ostati v najboljši formi tako telesno kot umsko.

Kakšno je priporočljivo jemanje Kardio3Aktiva in OmegaStrong skupaj?

Najbolj optimalen odmerek je 1 kapsula Kardio3Aktiva in 1 mehka pastila OmegaStrong dnevno.

Ljudem z zgodovino srčno-žilnih zapletov (možganska kap, srčni infarkt ipd.) se poleg 1 mehke pastile OmegaStrong priporoča jemanje 2 kapsul Kardio3Aktiva dnevno.

OmegaStrong in Kardio3Aktiv sta prehranski dopolnili. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Omega-3 maščobni kislini EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca (Koristni učinek na srce dosežemo z dnevnim vnosom vsaj 250 mg EPK in DHK); vitamin B1 ima vlogo pri delovanju srca; vitamin B6, B12, folna kislina prispevajo k presnovi homocisteina; vitamin B6, B12 imata vlogo pri nastajanju rdečih krvničk; Vitamin K2 prispeva k normalnemu strjevanju krvi; vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom; vitamin B6, B12 folna kislina prispevajo k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.